м. Львів, вул. Зелена, 251
Режим роботи магазину:
ПН - ПТ: з 9:00 до 18:00
СБ: з 9:00 до 14:00
Каталог товарів
30
Категорії

Як вибрати ДБЖ для комп'ютера

  • Як вибрати ДБЖ для комп'ютера

  • Відео

  • Типи джерел безперебійного живлення

  • Як розрахувати необхідну потужність ДБЖ

  • Час автономної роботи ДБЖ

  • Популярні моделі та виробники

  • Інші особливості 

  • Як підключити ДБЖ до комп'ютера

Зараз просунуті, та й звичайні користувачі інтернету знають, наскільки важливо у будинку, або у квартирі мати дбж для комп'ютера. Джерела безперебійного живлення для комп'ютера дають повну гарантію захисту дорогої техніки від раптових аварійних ситуацій у мережі. Випробувано, що витрачені гроші за ups, миттєво окупаються, тому що дозволяють запобігти великим витратам на ремонт, або на купівлю нового системного блоку, монітору, принтеру, ксероксу і т.д. Ще неприпустимі стрибки напруги, або зникнення електрики можуть викликати збої у операційній системі, або на жорсткому диску, який зберігає цінну інформацію. Безперебійник безкоштовно і щодня Вам надасть таку неоціненну допомогу, як можливість зберегти результати багатогодинної роботи, зберегти не тільки Ваш час, але й здоров'я, нерви.

Відео

Типи джерел безперебійного живлення

Щоб вибрати дбж для комп'ютера відповідних характеристик, хорошої якості і без переплати, потрібно знати які моделі сьогодні представлені на ринку, розуміти їх принцип роботи та відмінність один від одного.

Є чотири типи архітектури (принципи роботи):

  1.   Резервний (off-line) підходить для побутового комп'ютера, якщо у будинку стабільна мережа, з рідкісними і мінімальними коливаннями напруги тому, що пристрій без стабілізатору.

Режими роботи: коли електроживлення у допустимих граничних значеннях (що настроюються або заводських наладках), воно подається прямо на комп'ютер, під час цього заряджається АКБ. У разі сильних відхилень вольтажу, або у разі повного знеструмлення, живильний блок переходить на електропостачання, від власної батареї.

Переваги моделі:

  •  Доступність за ціною;

  • Невеликі габарити і потужність;

  • Малошумний, що дуже важливо тому, що розміщується у робочого столу.

Недоліки:

  • Без стабілізатору. Для ПК вкрай важлива стабільна напруга;

  • Не найшвидше перемикання на акумуляторний режим роботи (наприклад, 20 мс);

  • На виході апроксимована синусоїда. Хоча цей недолік не важливий для комп'ютера тому, що системний блок ПК перетворює, що надходить змінний струм АС 220В ~, у низьковольтний постійний DC 12В.

2. Лінійно-інтерактивний (line-interactive) найкраще підходить для домашнього ПК. Він відрізняється від попереднього наявністю вбудованого стабілізатору (Вольт). Протягом звичайного режиму роботи, вхідна напруга постійно автоматично вирівнюється, тому на виході параметри повністю відповідають стандартам. Вихідні показники достатньої точності стабілізації (у різних моделей ~ 10%). У разі надмірних коливань (Вольт) він, як і резервний, перемикається на акумуляторний режим. Тільки line-interactive вигідно відрізняється від першого: швидкодією (наприклад, 0,6 мс) і рідкісними такими переходами (за рахунок стабілізації сигналу). Чим рідше апарат захисту вдається до переключення на акб, тим продовжується термін його служби. Заявлена ​​форма вихідного сигналу у інтерактивних моделей може бути, як правильна синусоїдна крива, так і модифікована. Для компа, як описано вище, це не важливий показник.

До недоліку моделі можна віднести те, що у звичайному режимі не коригується частота. Щоб усунути проблему регулювання пікових значень, що виникають протягом короткого проміжку часу, ми рекомендуємо купити мережевий фільтр високої якості. Подовжувач - мережевий шнур коштує недорого, до того ж має безліч розеток для підключення, наприклад, монітору, колонок, різної оргтехніки.

Звідси випливає, що з двох перерахованих, більш вигідний інтерактивний зразок, незважаючи на більш високу вартість.

3.   Безперервної дії (on-line), або подвійного перетворення, купують для примхливої ​​чутливої ​​техніки, з підвищеними вимогами до якості: вихідної напруги і частоти, а також тільки з правильною синусоїдою. Принцип роботи пристрою подвійного перетворення полягає у тому, що входить змінний (AC) стабільний (або нестабільний) струм перетвориться у постійний сигнал (DC), а після вбудований інвертор знову змінює його у змінний (АС), але вже з ідеальними характеристиками 220В. Вдосконалені технології дають чудові вихідні показники: напруга, частота, синусоїда. Моделі on-line з миттєвим перемиканням на резервне живлення (наприклад, 0,6 або 0 мс) і тривалим терміном служби, за рахунок рідкісних переходів від основної мережі на батареї. Чому, не дивлячись на такі відмінні характеристики приладу, за всіма показниками, ми рекомендуємо підібрати дбж до комп'ютера для приватного будинку з інтерактивних, або резервних моделей? Це ціна, яка значно перевищує вищезазначені. Якщо ж бесперебойник призначений для: офісного обладнання (мережеві обчислювальні системи, АТС), медичної техніки (електроніка), для охорони або освітлення, опалення і водопостачання (котел, циркуляційний насос), тоді покупка on-line буде повністю виправдана.

Принцип дії комп'ютерного ДБЖ

4.   Гібридний МРРТ професійний, з функцією автономного живлення. Тобто має не тільки захищати обладнання, під час виникнення аварійних позаштатних ситуацій електропостачання, але й забезпечує безперебійне повноцінне харчування техніки. Використовується у різних галузях господарювання для будь-яких навантажень, у тому числі чутливих до вихідного харчування (напруга, частота), з правильною синусоїдою. Наприклад, електрообладнання на весь будинок, для магазину, офісу, міні підприємства.

Гібридний упс володіє:

  • Функцією стабілізації напруги AVR, що захищає від високовольтних імпульсів, перевантажень і КЗ;

  • Вихідною формою, у вигляді правильної синусоїди (для будь-яких агрегатів, котел, насос, оргтехніка тощо);

  • Інвертором подвійного перетворення, що гарантує ідеальні вихідні параметри електроживлення; 

  • Миттєвим переходом (0-0,6 мс) на байпас (резервне живлення) або інвертор;

  • Контролером МРРТ, який слугує щодо постійного і безперебійного харчування. Заряд акумуляторних батарей відбувається і від побутової мережі, і від альтернативних джерел живлення (у разі відсутності електрики). Наприклад, від сонячних панелей, вітрогенераторів. За участю у програмі «Зелений тариф» можливо отримання додаткових грошей, від продажу електрики, що генерується власною сонячною електростанцією

  • Потужним зарядним пристроєм, що забезпечує швидке і коректне підзарядження великих ємнісних акумуляторів.

Мінус: ціна гібридного професійного агрегату досить значна.

Схематичне зображення основних типів упс (1,2,3)

Як розрахувати необхідну потужність ДБЖ

Потужність упс підбирається залежно від підключених навантажень. Для того, щоб розрахувати (Вт або ВА ups) підсумовують усі номінальні потужності оргтехніки (блок пам'яті, дисплей і т.д) + запас 20-25%. Обов'язково потрібно включати у дбж особливо чутливі до вольтажних стрибків: системний блок і монітор. Якщо є додаткові роз'єми, то під'єднують звукові колонки, принтер, сканер.

Для домашнього інтернетівського варіанту потужності потрібно приблизно від 300 до 600 Вт. Якщо у користуванні комп ігровий, або з гучною музичною акустичною системою ~ 1000 Вт. Для двох комп'ютерів від 1000 Вт і вище.

 

Час автономної роботи ДБЖ

Для побутового комп'ютеру автономної роботи повинно бути достато, щоб нормально завершити процес збереження даних і коректного вимикання: 10-15 хвилин. За тривалість такої роботи відповідає вбудована у комп'ютерний ups батарея. Наприклад, акумулятор на 7,5 А.ч, 12В у резервному, або інтерактивному зразку (1 і 2) забезпечує користувачу до 15 хвилин автономного режиму. Це дає можливість повністю виконати завершення усіх дій.

Дорогі моделі безперервної дії (3) і гібриди (4) оснащуються потужними як внутрішніми акумуляторами, так і зовнішніми. Не вбудовані гелеві (монолітні), або свинцево-кислотні екземпляри акб дозволяють працювати техніці, у разі повного знеструмлення, наприклад, від 2 - 7 годин і до 80. Але такі габаритні упс не підходять для житлової кімнати через свого шум і розміри. Вони призначені для відповідального потужного устаткування, наприклад, газовий котел.

 

     

Популярні моделі та виробники

  1. Якщо мова йде щодо безперебійника для комп'ютера, то можна вибрати з апроксимованою синусоїдою:
    1. для стійких електроліній підійде дешевий резервний зразок;

    2. для нестабільних інтерактивний.

  2. Якщо Вам потрібно безперебійний пристрій для оргтехніки, та інших електроприладів (котла, вентилятора, насосу, особливо з двигунами), вибирайте лінійно-інтерактивний тип з бездоганною синусоїдою;
  3. Для всього котеджу купують професійні безперервної дії, або гібридні.
  4. Усі моделі для комп'ютеру, або для всього будинку, представлені на нашому сайті, зарекомендували себе з найкращої сторони: Green Vision , GRESSO , LogicPower , LVT , Rucelf , Ventura , Елекс .

Для домашнього комп'ютеру найпопулярнішими є інтерактивні (line-interactive) моделі, від відомих китайських виробників LogicPower , Rucelf . Це надійний, якісний продукт, за недорогою ціною.

На фото затребуваний UPS LogicPower LP 650VA-6PS LP4324

Інші особливості 

Крім пристрою і принципу роботи безперебійника (вбудованого стабілізатора, швидкість спрацьовування, під час перемикання на своє АКБ харчування, форму вихідної синусоїди), його потужності, тривалість роботи, у разі зникнення електроживлення;

зверніть увагу на:

  • Рівень шуму, який не повинен створювати дискомфорт інтернет користувачеві. Важливий показник тому, що, джерела живлення встановлюються поруч з робочим столом, у житловій кімнаті;

  • Кількість гнізд, яке дозволить включати до мережі монітор, факс, принтер і т.д.;

  • Оснащення спеціальними мікропроцесорами для автоматичного збереження інформації, протягом збою у електромережі. Це дозволить не втратити важливі дані, навіть під час Вашої відсутності за робочим місцем;

  • Наявність звукової і світлової сигналізації, зрозумілої цифрової індикації (РК дисплеєм), для легкого і наочного управління;

  • Зручне розташування кнопок на передній панелі, невеликі розміри, можливість мобільно переміщати на інше місце, гарний дизайн.

Лінійно-інтерактивний UPS LogicPower LPM-L825VA LP4979, з вихідною потужністю 600 Вт, автономною роботою від акумулятора 10-15 хвилин, зі світлодіодною індикацією

Як підключити ДБЖ до комп'ютера

Підключення джерела безперебійного живлення до комп'ютера не складне, його може зробити звичайний користувач. Уся начинка захована усередині корпусу (акумулятор, стабілізатор, інвертор). Залишається вилку безперебійника включити у побутову розетку 220В, а вже у розеткові місця (або 1 місце) самого упс, вставити шнури, техніки, що підключається. 

Чутливі системний блок і монітор приєднуються до UPS.

 

30
Коментарі (0)
Залиште відгук або питання по товару. Представник бренду або магазину обов'язково надасть відповідь на нього.
Написати коментар
Прізвище Ім'я По Батькові*
Email
Введіть коментар*