м. Львів, вул. Зелена, 251
Режим роботи магазину:
ПН - ПТ: з 9:00 до 18:00
СБ: з 9:00 до 14:00
Каталог товарів
10
Категорії
  • Як вибрати точкові світильники 
  • Які бувають лампи світильників
  • Люмінесцентні
  • Світлодіодні
  • Галогенні
  • Вибір за формою
  • Поворотні
  • Неповоротні 
  • Вибір за призначенням приміщення
  • Зал
  • Спальня
  • Ванна
  • Кухня
  • Особливості
  • Корпус
  • Розмір
  • Відкритий або закритий кожух
  • Вибір кількості точкових світильників
  • Плюси і мінуси точкових світильників

Як вибрати точкові світильники 

Точкове світло сьогодні стало особливо популярне, його можна зараз зустріти у житлових квартирах і будинках, кафе, магазинах і в усіх громадських місцях. Як вибрати точкові світильники, щоб створити ексклюзивний інтер'єр, дивовижний комфорт, зберегти здоров'я і ще легко економити гроші. Представляємо Вам об'єктивну інформацію, засновану на нових і достовірних дослідженнях. Порівняйте усі варіанти і зробіть правильний вибір точкових світильників.

Які бувають лампи світильників

У точкових моделях джерелами світла виступають:

  1. Люмінесцентні;

  2. Галогенні;

  3. LED;

  4. Лампи розжарювання.

Останні традиційні лампи, з тендітною спіраллю, що гріється і з різьбовим цоколем, зустрічаються вкрай рідко. Призначені тільки щодо накладних точкових моделей, за рахунок сильного нагрівання. Мають одну сумнівну перевагу, щодо інших джерел світла, низьку купівельну ціну (хоча і не роздаються безкоштовно). Використовуються не часто тому, що поступаються іншим видам освітлення по всіх параметрах:

  • Велике споживання електроенергії (до 9 разів більше діодних, до 5 разів люмінесцентних, ~ 2-3 галогенних);

  • Пожежонебезпечна, перегрівається і часто виходить з ладу прихована проводка в квартирі, у люстрах, не кажучи вже про вбудовані у закритих нішах;

  • Мінімальний термін служби (1 тис годин);

  • Тільки теплий (жовтий) відтінок освітлення. 

Люмінесцентні

Усім відомі характеристики денних трубчастих ламп, щодо люмінесцентних компактних спіралеподібних (моделей для точкового освітлення) вони ідентичні:

  • Не маленькі габарити, що є одним з головних недоліків для гіпсокартонних стель, які потрібно нижче опускати;
  • Шкідливі, можуть блимати під час роботи, вимагають утилізації;
  • Тільки холодне синювато-біле освітлення;
  • Хороша світловіддача, до 2-х разів краще, ніж у ЛЖ, але поступаються ЛЕД;
  • По терміну служби діоди також у 5-6 разів перевершують газорозрядні моделі.

Світлодіодні

З усіх видів ламп, найвигідніше вибрати точковий світильник на світлодіодах:

  1. Енергозбереження (до 2,5 економніше свого основного конкурента галогенки);

  2.  Довга експлуатація (20-50 тисяч годин);

  3. Нешкідливість (без випромінювань і вмісту ртуті);

  4. Можуть мати малі габарити, для підвісних перекриттів це ідеальне рішення;

  5. Пожежна і електрична безпека, зважаючи на мале нагрівання і навантаження на проводку;

  6. Крім уже перерахованих переваг, вони представлені у широкому асортименті різновидів: за кольором жовтий - блакитний білий (3000К - 6500К), потужності 3-60 Вт (аналог ЛОН 30 - 600Вт), пиловологозахист (ІР20-67), за живильною напругою: низьковольтні 12В DC і стандартні 220В АС, щодо застосування у приміщенні і на вулиці.

 

Галогенні

Випромінюють гарне світло, схоже з кришталевим світінням. Бувають теплих відтінків (3000К), але у меншому прояві ніж у жарівки. Відрізняються малими розмірами і високим переданням кольору (Ra 100), не спотворюючи забарвлення навколишніх предметів. Лампа добре працює з вимикачами, з підсвічуванням, а також з диммером, який у рази подовжує термін її служби.

До недоліків можна віднести:

  • Недостатню енергоефективність. Економія електрики більше, ніж у ЛЖ, але гірше, ніж у люмінесцентних, і тим більше ніж LED.

  • Бажано використовувати зі светорегулятором, без якого галогенка часто виходить з ладу;

  • Немає можливості вибрати холодну температуру світла (6000К);

  • Чутливі до жирового забруднення, наприклад, перш ніж торкатися потрібно добре вимити руки, або взяти серветку. Жирові відкладення впливають на нерівномірність охолодження, під час швидкого нагрівання джерела світла, що призводить до руйнування колби.

 

Вибір за формою

На ринку представлений великий вибір моделей, їх розрізняють за формою лампи (цоколя), наприклад, А 60 (з нарізним цоколем Е14). Найчастіше використовуються MR16 (цоколь G5.3).

Поворотні

На нашому сайті представлені, у широкому асортименті, Карданні світильники, що дозволяють легко змінювати напрямок світлового потоку, у потрібне місце. Це одинарні, подвійні, потрійні і четверні вироби, з кутом нахилу до 30º, у кожній з 2-х площин. Вони знайшли широке застосування на кухні, у житлових кімнатах, у офісах і торгових залах (наприклад, підсвітити робочу поверхню, або товар).

 

Неповоротні 

Часто використовується стаціонарний вид точок, який підходить для будь-яких житлових і громадських приміщень (по периметру спальні, або вбудовані у ступені, ніші).  

      

Іноді поєднуються обидва типи неповоротні і з кутом нахилу, у якості основного, або додаткового підсвічування.

Вибір за призначенням приміщення

Залежно від призначення і розмірів житлових кімнат (або громадських площ магазинів, кафе), а також від конкретної дизайнерської задумки, підбираються необхідні характеристики виробів: потужність, вологозахист, температура світіння і т.д.

Температура кольору вибирається залежно від дизайну. Наприклад, для класичного інтер'єру підійде традиційний жовтий відтінок, а для модного сучасного будинку краще підібрати нейтральний денний (4000).

Шкала колірної температури

Зал

Вибір точкових світильників щодо натяжних стель вітальні грунтується на тому, що там потрібно і досить яскраве (прийом гостей) і приглушене (перегляд телевізору) освітлення. Тому, у залі найчастіше підвісну стелю роблять по периметру, а у центрі розташовується яскрава традиційна люстра. Якщо Ви хочете, щоб підсвічування було тільки точкове, то необхідно передбачити, щоб електрична схема складалася з двох - трьох окремих ланцюгів, з групою приладів на кожному з них. У разі необхідності включається уся ілюмінація, але можна зробити і спокійний затишок, увімкненням тільки частини пристроїв.

Спальня

У спальні, для створення затишної атмосфери, підійде м'яке тепле, або нейтральне світіння (3500-4000К), з достатньою потужністю (8-10Вт) і звичайним захистом ІР20.

Ванна

Герметичність, це перше, на що необхідно звернути увагу, коли робиш вибір освітлювачів у ванну. Пиловологозахист повинен бути не нижче ІР44, а краще ІР65, тому що конденсат від гарячої ванни піднімається по усіх стінах і по стелі.

 

Кухня

Щоб правильно висвітлити робочу поверхню стільниці, холодильника, обіднього столу, зупиніть свій на яскравих відтінках 4000-6000К (8-12 Вт, можна без вологозахисту, ІР20). Такий вибір точкових світильників щодо кухні допоможе забезпечити безпеку і комфорт, під час приготування їжі.

Особливості

Перед покупкою зверніть увагу:

1. Це освітлювач з уже вбудованим джерелом світла, або модель зі змінюваними лампами;

2. У глянцеві стельові поверхні частіше монтують споти з прозорими (скляними) розсіювачами;

3. На матовій стелі ефектно виглядають:

  • Прозорі лінзи, з хорошою світлопровідністю, які забезпечують красиву гру світла, схожу з кришталем;

  • Матові розсіювачі, створюють приємне для очей, рівномірне молочне світло.

Корпус

  • Матеріалом виготовлення корпусів пристроїв виступає: алюміній й інші легкі сплави металів, а також термостійкі і міцні пластики;
  • Колір може бути самий різний, від класичних (білий, сріблястий, чорний, золотий), до найсміливіших кольорів.
  • За способом установки корпус поділяється: на вбудований і накладнй. Накладну модель можна легко і швидко монтувати на звичайну стелю, наприклад, замість люстри (невелика прихожа). Але якщо площа приміщення більше п'яти-шести квадратів, то однієї точки, що світиться недостатньо. Тому проводку між кількома пристроями все одно доведеться приховати, у просторі підвісної ніші. Найчастіше точки (вбудовані та накладні) припускають установку в (на) гіпсокартонні, натяжні (плівкові) поверхні, або вбудовуються у конструкції ніш, ступенів.  

   

Розмір

Габарити і форма врізних отворів можуть бути різними, наприклад, Ø 85-100мм, на одну - чотири лампочки і т.д.

На фото форми: коло, квадрат, прямокутник.

  • Звертайте увагу і на висоту виробу тому, що конструкція натяжної стелі передбачає, що уся проводка і освітлювачі будуть заховані всередині підвісної ніші. Чим більше глибина освітлювача, тим нижче доведеться опустити стельову поверхню і навпаки. Наприклад, мініатюрний Вбудований світлодіодний світильник поворотний 5W 4000K Professional Feron AL252 має висоту всього 50мм, вбудований Ø 60мм, загальний діаметр 85мм.

Відкритий або закритий кожух

У разі можливого впливу підвищеної вологості, або запиленості (душові, ванні, балкони, сходи) вибираються пристрої, що мають майже герметичний кожух (ІР65-67). Для звичайних приміщень таку важливу властивість враховувати не обов'язково, досить розмістити з ІР20, тому можна не переплачувати.

Сходовий із захистом, ІР65.

Схема значень ІР

 

Вибір кількості точкових світильників

Число і розташування джерел освітлення це не тільки естетика і комфорт, але й здоров'я очей, безпека. Для гарного освітлення 1м площі потрібно приблизно ~ 5 Вт, будьте у курсі про це.

Наводимо приблизний розрахунок, який підходить щодо світлодіодних (LED) ламп, без урахування: висоти стелі (до 2,7 м можна не брати до уваги), відтінку світлового потоку (теплий - холодний), кольору і обробки стін, дизайну і розташування світильників.

Табл. 1, норми на 1м.

Беруться до уваги потужність приладів і площа кімнати:

  1. Припустимо, що житлова кімната 17 кв. метрів, тоді норма (табл.1): 17 м² х 150 Лк = 2550 Лм.
  2. Щоб правильно розрахувати кількість приладів скористаємося 2-ю таблицею. Тоді 2550 Лм / 450 Лм (світлове випромінювання, від обраного приладу потужністю 6 Вт) = 5 шт. Якщо хочете зменшити кількість точок, то вибирайте по 12 ват, тоді 2550:1100 = 2 шт.

Т.2, приблизні значення світла, що видаються діодами (більш точні значення Лм беруть з упаковки на кожному виробі).

 

Плюси і мінуси точкових світильників

Щодо низьких стель, то не найкращий варіант опускати стелю. Але якщо плита перекриття з безліччю дефектів, модним і виграшним варіантом є точкове світло у підвісну конструкцію. Мініатюрні LED пристрої дозволяють зовсім небагато «вкрасти» від висоти кімнати (3 см).

Переваги світлодіодних точок-ламп:

  1. Сучасний дизайн, підходить для найстильніших і ефектних рішень у інтер'єрах, можливість висвітлити усі куточки кімнати;
  2. Мінімальне споживання електрики, 70-90% економніше інших видів ламп;

  3. Нешкідливість і комфорт для очей;

  4. Практичність, тривала робота без обслуговування (30-50 тисяч годин);

  5. Адаптація до сильних перепадів напруги;

  6. Без спотворення кольору;

  7. Можливість підібрати будь-який відтінок світіння.

До недоліків можна віднести:

  1. Якщо лампи на 12 вольт, то додатково потрібно купити блок живлення, що перетворить 220В у постійний струм 12-ти вольт;

  2. Організація і схема підвісних систем складна. Комплект приладів встановлюється у спеціально облаштовані конструкції (гіпсокартонні і натяжні стелі, ніші стін).

10
Коментарі (0)
Залиште відгук або питання по товару. Представник бренду або магазину обов'язково надасть відповідь на нього.
Написати коментар
Прізвище Ім'я По Батькові*
Email
Введіть коментар*