м. Львів, вул. Зелена, 251
Режим роботи магазину:
ПН - ПТ: з 9:00 до 18:00
СБ: з 9:00 до 14:00
Каталог товарів
4
Категорії

Для більшості людей слова кабель і провід мають однакове значення. В цих термінах дійсно багато спільного, але різниця між ними є.

Провід (його ще називають електричний дріт) - це провідник електричного струму, який складається з однієї або кількох ізольованих чи неізольованих жил. Як правило, жила виготовлена із мідного, або алюмінієвого дроту. Для більшої надійності, провод часто має багатодротову жилу, яку не так легко переламати.
Кабель - це теж провідник електричного струму, але більш потужний представник. Він складається із декількох ізольованих одна від одної струмопровідних жил, у одній оболонці, яка і захищає їх ізоляцією.

Отже, простою мовою, кабель складається з ізольованих дротів.

Популярні види: кабель ВВГнг і провід ПВС (обидва складаються з 1-мідна жила, 2-ізоляція і 3-оболонка з полівінілхлоридного пластикату).

 

Різновиди проводів, та де вони використовуються.

Дроти є двох видів: ізольовані, неізольовані.

Найпростіші - неізольовані, вони небезпечні, у разі контакту з ними, можна отримати ураження струмом. Найчастіше виготовляються з алюмінію. Провід такого виду використовують лише для повітряних ліній електропередання.

Ізольовані проводи поділяються на:

  • обмоткові - мідні, рідше з алюмінію, ізоляція легка, емалева або паперова . Використовується у разі виготовлення електродвигунів, апаратів дугового зварювання, тощо;
  • монтажні - переважно мідні, ізоляція поліетиленова, найчастіше використовуються для передання струму у середині електроприладів;
  • установчі - мідні або з алюмінію, мають грубу і якісну ізоляцію, використовуються у разі прокладання електропроводів.

Обмотувальний (у паперовій ізоляції), монтажний гнучкий, міцний інсталяційний ПВ 1, ПВ 3 (одна або багатодротяна жила у ізоляції ПВХ).

           

Перед покупкою необхідно обов’язково проконсультуватися із спеціалістами. Зараз є велика кількість виробників електроустаткування, тому самому доволі важко зробити правильний вибір. Вам допоможуть підібрати в інтернет магазині Електровоз кращий кабель і провід, до речі, ціни тут одні з найнижчих в Україні.

Різновиди кабелю та сфери його застосування.

Зараз на ринку доступно багато видів кабелю, кожен із них має свою сферу застосування.

За призначенням кабелі поділяють на:

  • силові кабелі - призначені для передання і розподілу потужного струму, використовуються щодо електрифікації будинків та підприємств;
  • кабелі проведення - застосовується для прокладання постійних освітлювальних систем, силових ліній, у рідких випадках для монтажу електропроведення;
  • телефонні кабелі - використовуються щодо прокладення абонентських ліній, та їх розгалуження на будинки і квартири;
  • кабелі для передання інформації - слугують для побудови інформаційних мереж та передання інформаційних сигналів (телевізійний, кабель інтернету, usb кабель та ін.);
  • спеціальні кабелі - для передання струму, сигналів у особливих умовах (підвищена, або дуже низька температура, вологість, тощо). Цей різновид відрізняється підвищеною стійкістю до пошкоджень, або ж, наприклад, для подання світлових сигналів, у разі підключення до джерела струму та ін.

Окремо кабелі поділяють:

  • За кількістю жил;
  • За складом жил (мідь, алюміній та ін.);
  • За наявності і різновиду ізоляції;
  • За гнучкістю;
  • Для якого виду з'єднання засмтосовеється (рухливе, нерухливе).

Перед вибором, кабелю завітайте на сайт магазину Електровоз.  

 Тут є можливість придбати товар напряму зі складу, оптом, або у роздріб, за вигідною ціною. Ще один плюс - швидке доставлення по усій Україні.

 

Переваги кабелю.

Кабель - надійний спосіб передання струму та інформації. Завдяки захисній оболонці, яку можна підібрати залежно від потреби, кабель можна застосовувати майже у будь-яких умовах. Також не варто забувати про компактність і зручність кабелю, оскільки одним кабелем можна розподілити електрику між кількома пристроями.

Переваги проводу.

Провід простий у використанні, для того, щоб з'єднати кілька проводів, достатньо лише скрути оголені кінці жилок і зажати їх клемниками, а потім, для надійності, перемотати ізоляцією. Провід незамінний для розведення електричного струму по квартирі чи будинку. Багатожильний дріт можна використовувати для рухомого зєднання, також його можна використати для того, щоб продовжити уже існуючий дріт. Провід порівняно дешевший за кабель, а щодо виготовлення деяких електроприладів, його взагалі нічим не замінити. 

4
Коментарі (3)
Анатолій Демаш
23.09.2023, 06:49
Простіше кажучи,
Дріт(провід) - нерозривний відрізок токопровідної (як правило, металевої) гнучкої нитки або тонкого прута або декількох їх, скручених спірально.
Ізольований дріт - дріт в ізоляції (гумовій, полімерній, лаковій, ....).
Кабель - один або більше ізольованих дротів в додатковій загальній захисній оболонці.
Жила - один з дротів кабелю.
Шлейф - декілька ізольованих дротів, склеєних між собою в одній площині.
...
))

П.С. Існують неметалеві дроти. Як правило - на токопровідних оксидах. Наприклад, порошковий дріт https://www.intech-ukraine.com/business-divisions/industrial-products/poroshkovaya-provoloka/
ELEKTROVOZ - інтернет-магазин електротоварів
26.09.2023, 12:55
Анатолій Демаш, дякую за ваш коментар і додаткову інформацію щодо різниці між кабелем і проводом. Ви правильно вказали основні відмінності між цими термінами і навіть поділилися інформацією щодо можливості існування неметалевих дротів, таких як порошкова проволока. Ця інформація корисна для тих, хто цікавиться темою електротехніки і електроніки.
Роман
17.05.2023, 13:17
Так де у кабелі жила, а де провід?
Спочатку пишите, що провід складається з однієї або кількох жил, а потім пишите, що провід часто має багатодротову жилу.

Скопіювали з різних інтернет-ресурсів шматки інформації і самі не розуміють, що пишуть. І якщо вже пишите провід, то не пишіть потім "провод".
ELEKTROVOZ - інтернет-магазин електротоварів
06.09.2023, 16:29
Роман, доброго дня!

Дякуємо вам за зауваження та ваш інтерес до нашої статті. Ми спробуємо роз'яснити різницю між кабелем і проводом більш зрозуміло.

Провід (іноді його називають електричним дротом) - це провідник електричного струму, який складається з однієї або кількох ізольованих чи неізольованих жил. Зазвичай, жила виготовлена із мідного або алюмінієвого дроту. Для підвищеної міцності, провід часто має багатодротову жилу, що робить його менш вразливим на переламання.

Кабель - це також провідник електричного струму, але більш потужний у представленні. Він складається з декількох ізольованих одна від одної струмопровідних жил, які об'єднані в одній оболонці, що і захищає їх ізоляцією.

Отже, у роз'ясненні різниці між кабелем і проводом можна сказати, що кабель складається з ізольованих дротів, в той час як провід може бути як ізольованим, так і неізольованим, і часто він має багатодротову жилу для збільшення міцності.

Надіємося, ця пояснювальна відповідь роз'яснює різницю між цими двома термінами. Якщо в у вас є ще якісь запитання чи потреба в додаткових поясненнях, будь ласка, не соромтеся запитувати.
Кабелев Провод
18.01.2023, 07:40
Так чем же кабель отличается от провода? букав много ответа ноль
ELEKTROVOZ - інтернет-магазин електротоварів
28.02.2023, 12:36
Кабелев Провод, кабель та провід - це два різних терміни, які відносяться до електричних дротів, але мають різні значення.

Провід - це електричний дріт, який складається з провідника (зазвичай з міді або алюмінію), який призначений для передачі електричного струму. Провідники зазвичай обгортаються ізоляційним матеріалом, таким як пластик, гума або силікон, щоб запобігти електричним витокам.

Кабель - це складний електричний з'єднувач, який складається з декількох провідників, які зазвичай зв'язані разом за допомогою ізоляційного матеріалу та захищені оболонкою з пластику або іншого матеріалу. Кабелі використовуються для передачі електричного струму, сигналів або даних від одного пристрою до іншого.

Отже, основна відмінність між проводом та кабелем полягає у тому, що кабель - це складний з'єднувач, який містить декілька провідників та захищений оболонкою, тоді як провід - це простий електричний дріт, який складається з одного провідника та ізоляційного матеріалу.
Завантажити ще коментарі
Написати коментар
Прізвище Ім'я По Батькові*
Email
Введіть коментар*